Waarom vervangen als we van ’t gas af moeten?

14 november 2019

Het gebruik van aardgas draagt bij aan CO2-uitstoot. En dus aan de opwarming van de aarde. Daarom moeten we binnen 30 jaar ‘van het gas af’. Waarom dan toch nog gasleidingen vervangen?

In Tilburg is Enexis Netbeheer verantwoordelijk voor het onderhoud van het gasnet. Dat betekent ook dat de netbeheerder leidingen van grijs gietijzer uit de grond moet halen. Deze zijn namelijk gevoeliger voor breuken dan leidingen van de nieuwste materialen. Daarom worden de gietijzeren leidingen vervangen door exemplaren van kunststof.

Veiligheid

Vanwege de veiligheid moeten grijs gietijzeren leidingen van de overheid vóór 2024 vervangen zijn. Het alternatief zou zijn om de hele binnenstad voor die tijd al van het gas af te halen. Dat is niet haalbaar in een paar jaar tijd. Met name omdat oudere woningen niet zo snel geschikt te maken zijn voor volledig elektrische verwarming met bijvoorbeeld een warmtepomp. En aansluiting op een bestaand warmtenet, zoals dat bijvoorbeeld in de Reeshof ligt, is ook niet eenvoudig te realiseren.

Groen gas

Belangrijker nog is dat de nieuwe kunststof gasleidingen in de toekomst goed te gebruiken zijn voor het transport van waterstof of groen gas. Groen gas heeft als belangrijkste ingrediënt biogas, dat weer wordt gemaakt van onder meer rioolslib, koeienmest en GFT-afval. Waterstof als vervanging van aardgas staat nog in de kinderschoenen. Samen met andere netbeheerders onderzoekt Enexis of het een alternatief kan zijn voor aardgas. Veiligheid staat voorop: daarom worden de gasleidingen toch nog vervangen. En met deze mogelijke alternatieven in het vooruitzicht blijven de nieuwe leidingen ook in de toekomst bruikbaar.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg