Meer schaduw én droge voeten

16 oktober 2020

Meer groen en een betere opvang van regenwater. Is daar nog ruimte voor in de Tilburgse binnenstad, ook onder de grond? De gemeente benutte de proefsleuven om dit te onderzoeken.

Hittegolven komen vaker voor en buien worden heviger. Door het veranderende klimaat is er meer behoefte aan verkoelend groen. En ook aan een goede opvang van regenwater. Dit moet voorkomen dat straten blank komen te staan. Een goede regenwateropvang zorgt ook dat de bodem niet te droog wordt.

Klimaatadaptatie

Toen de straten in de binnenstad najaar 2019 toch opengingen voor het graven van proefsleuven voor het project 013infra, heeft de gemeente een onderzoek gedaan. Doel was om te kijken of er onder de grond ruimte is voor het planten van meer groen en een betere regenwateropvang. Klimaatadaptatie heet dat ook wel: aanpassingen doen vanwege een veranderend klimaat.

In enkele straten, vooral de Nieuwlandstraat en de Willem II-straat, ging het onderzoek nog een stap verder. “Daar hebben we gekeken welke maatregelen mogelijk zijn en wat die kosten”, zegt Sander Kossen, adviseur stedelijk water en klimaatadaptatie bij de gemeente.

Ondergrondse kratten

Een van de conclusies van het onderzoek is dat er in de Willem II-straat bomen kunnen groeien. Sander: “Daar is onder de grond genoeg ruimte voor boomwortels. En ook voor het maken van een groeiplaats met voldoende voedsel en water voor de bomen.”

In beide straten, dus ook in de Nieuwlandstraat, is er verder plaats onder de grond voor zogenoemde infiltratiekratten. Hierin kan bij hevige buien regenwater worden opgevangen. Dit voorkomt dat het riool overbelast raakt. Sander: “Pas wanneer het heel erg hard regent, stromen deze kratten over in het riool.”

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg