Betrokkenen blikken terug op 013infra

15 april 2024

Na ruim vierenhalf jaar is het project 013infra ten einde. Wat maakte de vervanging van kabels en leidingen in de Tilburgse binnenstad zo bijzonder voor de betrokkenen? Wat ging goed en wat kon beter?

“In het begin had ik er schrik van om in de binnenstad te gaan werken”, zegt Bert van Haaren. Als gebiedsconciërge in dienst van aannemer Rasenberg APK, is hij het aanspreekpunt op straat voor ondernemers in het centrum. De verkeersdrukte, de vele mensen, de beperkte ruimte: hij zag er tegenop. “Maar het is me 100 % meegevallen.”

Voorman Arie van Geffen stuurt al vanaf het begin van het project 013infra de medewerkers op straat aan. “We werken al vierenhalf jaar met dezelfde mensen”, zegt hij. “En de onderlinge sfeer is altijd goed.”

Zo goed dat verkeersregelaars Raymond Kruizinga en Alex Jansen van MPSS Solutions BV na een paar dagen in Tilburg al wisten: hier willen we blijven. “Ik heb onze baas gebeld en gevraagd of dat kon.” Niet dat het werken op de Korte Heuvel, waar ze sinds november actief zijn, altijd makkelijk is. Fietsers negeren regelmatig het verzoek van Raymond en Alex om af te stappen. Dat geldt al helemaal voor middelbare scholieren. “Als er één niet luistert, doen ze het allemaal niet”, zegt Raymond.

Hollen en stilstaan

Werken in de binnenstad is heel veel rekening houden met de omgeving. Aan het einde van elke werkweek ruimt de ploeg op straat alle materialen op, zodat het uitgaans- en winkelend publiek er geen hinder van ondervindt. En om zo min mogelijk overlast te veroorzaken, worden steeds maar kleine stukjes straat opgebroken, volgens een strak, met inwoners en ondernemers afgestemd tijdspad. “Dit project is hollen en stilstaan”, zegt Arie.

Uitvoerder Ad Rozen van Rasenberg APK is verantwoordelijk voor de planning. Samen met zijn rechterhand Allan de Wit zorgt hij er achter de schermen voor dat de mensen op straat hun werk kunnen doen. Daar komt heel veel bij kijken: van overleg met vertegenwoordigers van Enexis, BrabantWater, KPN en de gemeente, tot het zorgen dat de juiste materialen tijdig op de juiste plek zijn.

Volgens planning

Het allereerste deelproject liep een week vertraging op. Ad: “Dat kwam doordat we moesten wennen aan elkaar en aan het werken in de binnenstad. Het was een beetje proeven: hoe pakken we dit het beste aan? We hebben lessen getrokken uit dat eerste tracé. De rest is allemaal op tijd opgeleverd.” Alle verouderde gasleidingen zijn vervangen vóór de door de rijksoverheid bepaalde einddatum.

Het meest trots is Ad op De Korte Heuvel, het laatste deelproject. “We hebben ervoor gezorgd dat elk weekend alles gewoon kon doorgaan.” De horecaondernemers in het uitgaansstraatje bleven hun gasten ontvangen zoals altijd. Lag de straat deels open, dan werd de leidingsleuf afgedekt met speciale platen, die sterk genoeg zijn om alle mensen te dragen.

Elfde van de elfde

Zelfs het drukbezochte carnavalsevenement de elfde van de elfde werd in 2023 volop gevierd terwijl de Korte Heuvel was opgebroken. Heel bijzonder, vindt Jannet Wouters van Binnenstadsmanagement Tilburg (BMT): “De projectverantwoordelijken hebben ervoor gezorgd dat het evenement kon doorgaan, op een veilige manier, samen met ondernemers en de gemeente.”

Als voorzitter van de werkgroep bereikbaarheid binnenstad behartigt Jannet de belangen van ondernemers en inwoners. Volgens haar onderscheidt dit project zich van andere werkzaamheden. “Ten eerste vanwege de impact op de binnenstad, want alle straten moesten eraan geloven.” Ten tweede vanwege het omgevingsmanagement. “De manier waarop er is gecommuniceerd met ondernemers en inwoners is zelfs een nieuwe standaard geworden.”

Die communicatie was altijd tijdig en intensief. De gesprekken met ondernemers op de Korte Heuvel bijvoorbeeld begonnen al anderhalf jaar voor de werkzaamheden. En de omgevingsmanagers van 013infra hadden vaak persoonlijk contact met inwoners en vooral ondernemers. Daarbij werd er goed gebruik gemaakt van hun inbreng. Konden inwoners tijdelijk niet parkeren in hun straat? Een ondernemer uit de buurt zorgde dan bijvoorbeeld dat ze hun auto’s tijdelijk ergens anders konden neerzetten.

Vrijdagmiddag

Bij klachten van ondernemers en inwoners kon Jannet altijd meteen terecht bij een omgevingsmanager. “Zelfs op vrijdagmiddag.” Ze vervolgt: “Een omgevingsmanager is een must bij dit soort projecten.”

Wat ze verder bijzonder vindt aan 013infra is de mentaliteit van samen de schouders eronder. Dat geldt ook voor veel ondernemers in de binnenstad. Zo bieden de horecamensen op de Korte Heuvel de werkmensen op straat dagelijks een bakje koffie aan. Verkeersregelaar Alex weet nu al dat hij de gezelligheid gaat missen. “Het is jammer dat we hier klaar zijn.”

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg