‘Wij liften mee op de trein van Enexis Netbeheer’

06 december 2022

Ook waterleidingen in de binnenstad worden soms vervangen. Jan van der Schoof van Brabant Water is dan verantwoordelijk voor de voorbereiding en de afstemming met de andere partijen binnen 013infra.

Jan van der Schoof werkt als projectstuurder bij Brabant Water. Sinds 2013 is hij vooral actief in de gemeente Tilburg en daardoor betrokken bij 013infra.

Herschikking

Tijdens het langlopende project vervangt Enexis Netbeheer gietijzeren gasleidingen door kunststof exemplaren en legt KPN Netwerk glasvezel aan. “Op sommige locaties gaan wij ook mee”, zegt Jan. In dat geval vervangt Brabant Water de waterleidingen. Het voordeel is dat de straat dan maar één keer open hoeft.

Brabant Water draagt ook bij aan de herschikking van alle kabels en leidingen in de grond. Jan: “Op sommige plekken in de binnenstad ligt het zó vol. Dan kijken we samen met de andere partijen welke kabels en leidingen overbodig zijn geworden en hoe we de rest weer netjes kunnen terugleggen.” Dat is bijvoorbeeld het geval aan de Heuvelring, waar nu wordt gewerkt.

Vragen

Als Brabant Water kiest voor vervanging van de waterleidingen, bereidt Jan de werkzaamheden voor. “Ik bereken wat er nodig is aan materialen en uren en wat de kosten zijn.” Als zijn werkgever akkoord is met de berekening, geeft hij de informatie door aan de uitvoerder van aannemer Rasenberg APK. Die maakt de werkvoorbereiding voor alle betrokken partijen en neemt de informatie van Jan daarin mee.

Op het moment dat de waterleidingen daadwerkelijk worden vervangen is Jan daarbij aanwezig, net als zijn collega Tom van de Sande. Ook maakt hij tijd vrij om eventuele vragen van inwoners en ondernemers te beantwoorden. Verder zorgt hij dat de kwaliteit van het water wordt gecontroleerd. Dat gebeurt altijd een dag nadat de leidingen weer in gebruik zijn genomen.

Respect

In tegenstelling tot sommige andere projecten, is Jan weinig tijd kwijt met 013infra: “Wij liften mee op de trein van Enexis Netbeheer.” Wat ook helpt is dat Rasenberg APK een goed team heeft in de binnenstad. Jan heeft vooral veel respect voor de ploeg die buiten in de sleuf werkt. “Zij moeten het uiteindelijk doen, in moeilijke omstandigheden.”

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg