Van grijs gietijzer naar kunststof

10 oktober 2019

Bij de werkzaamheden in de Tilburgse binnenstad worden onder meer grijs gietijzeren gasleidingen vervangen. Maar wat is grijs gietijzer eigenlijk? En waarom die vervanging?

Wat is grijs gietijzer?

Grijs gietijzer is een in vorm gegoten mengsel - legering genoemd - van ijzer, koolstof, mangaan en silicium. Het wordt onder meer gebruikt om pannen van te maken. Gietijzer wordt geproduceerd door vloeibaar ijzer in een vorm te gieten en te laten stollen. Vanaf ongeveer 1900 werden gietijzeren buizen gebruikt voor het transport van gas. Dat gebeurde ook in de Tilburgse binnenstad.

Waarom moeten grijs gietijzeren leidingen worden vervangen?

Voor leidingen van grijs gietijzer geldt dat ze gevoeliger zijn voor breuken dan leidingen van de nieuwste materialen. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij hevige trillingen veroorzaakt door zwaar verkeer, kunnen ze breken. Enexis Netbeheer houdt de veiligheid van het gasnet voortdurend in de gaten, zodat het op tijd vervangen wordt.

Van de rijksoverheid moet grijs gietijzer worden vervangen. Hoe is dat geregeld?

Alle netbeheerders in Nederland hebben plannen gemaakt voor de vervanging. Enexis Netbeheer, dat zorgt voor het transport van gas en elektriciteit naar Tilburgse huizen en bedrijven, is daar sinds 2009 bezig. Voor 2024 wil Enexis Netbeheer alle leidingen in haar gebied vervangen hebben. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) houdt toezicht op het uitvoeringsprogramma van alle netbeheerders. Deze instantie ziet namens het Rijk toe op de veiligheid van onder meer ons gasnet.

Waardoor worden grijs gietijzeren leidingen vervangen?

De gasleidingen die in de plaats komen van de oude gietijzeren exemplaren, zijn meestal gemaakt van kunststof. Een enkele keer wordt ook wel staal gebruikt. Kunststof gasleidingen hebben allerlei voordelen. Ze zijn lichtgewicht, relatief goedkoop, eenvoudig te plaatsen en kunnen niet roesten. Een ander voordeel is dat kunststof leidingen in de toekomst ook kunnen worden gebruikt voor andere stoffen zoals bijvoorbeeld waterstof. Waterstof zou een alternatief kunnen zijn voor aardgas.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg