Straat- en graafwerk binnenstad vraagt speciale aanpak

08 april 2021

Kabels en leidingen vervangen in de Tilburgse binnenstad is een secuur werkje. De bestrating van Chinees graniet vraagt een speciale aanpak: aan zowel de voegen als de ondergrond zitten specifieke eisen. Bovendien liggen er ondergronds veel meer kabels en leidingen dan buiten het centrum.

Op een ochtend in maart is een man op het Heuvelplein in Tilburg in de weer met een vloerwisser, zoals die vaak in badkamers wordt gebruikt. Hij voegt een strook Chinees graniet. Deze zandkleurige bestrating ligt in Tilburg alleen in een groot deel van de Tilburgse binnenstad. De graniettegels die nu worden gevoegd zijn eerder weggehaald om kabels en leidingen te kunnen vervangen.

Het is al driekwart jaar geleden dat het Heuvelplein openlag om de ondergrondse infrastructuur te vernieuwen. “Tussen het dichten van de sleuf en het voegen van het straatwerk moet minimaal een paar maanden zitten”, zegt Ad Rozen, uitvoerder in dienst van Rasenberg-APK, hoofdaannemer van het 013Infra-project. Daarom is een klein ploegje mannen nu bezig met het voegen van bestrating die eerder al is teruggelegd.

Controle met snuffelapparatuur

Ook het materiaal ónder het Chinees graniet voldoet aan speciale voorschriften. De sleuf waarin nieuwe kabels en leidingen zijn gelegd, is nu opgevuld met onder andere split. Dit zijn hele kleine steentjes. “Het materiaal dat eerst onder het Chinees graniet lag, was onvoldoende doorlaatbaar”, legt Ad uit. Alle gasleidingen worden standaard gecontroleerd met speciale ‘snuffelapparatuur’. Maar dat lukt alleen als de ondergrond gasdoorlatend is.

Wirwar onder de grond

Het vervangen van de kabels en leidingen zelf vraagt in het centrum ook meer aandacht dan in een gemiddelde woonwijk. In de binnenstad ligt een wirwar aan kabels en leidingen onder de grond. Dat heeft te maken met de vele mensen die hier op een relatief klein oppervlak wonen en werken. Het komt ook doordat veel kabels en leidingen al lang geleden zijn gelegd en er steeds weer bijkwamen. “In nieuwe wijken, waar alles tegelijk wordt aangelegd, wordt er veel beter nagedacht over hoe dat moet gebeuren”, zegt Ad Rozen.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg