Start werkzaamheden Noordhoekring

10 september 2019

Het vervangen van kabels en leidingen in de Tilburgse binnenstad is officieel begonnen. In opdracht van Enexis Netbeheer en Brabant Water gaat aannemer Rasenberg APK starten met de Noordhoekring, van Spoorlaan tot Elzenstraat en Fabriekstraat.

Veertien mensen kwamen maandagochtend 9 september bij elkaar om stil te staan bij de aftrap. Aanwezig waren medewerkers van Enexis Netbeheer, gemeente Tilburg en Rasenberg APK. Ad Rozen, uitvoerder in dienst van de aannemer, vroeg bij deze gelegenheid vooral aandacht voor veiligheid. Hij riep zijn collega’s bijvoorbeeld op om geen gereedschap of materialen te laten liggen buiten het met bouwhekken afgezette terrein. “Het is ontzettend druk daar. Dit is anders werken dan in een woonwijk.”

Enexis Netbeheer

Ad Marijnissen, projectleider kernwinkelgebied van Enexis Netbeheer benadrukte de veiligheid voor het personeel, maar zeker ook voor omwonenden en bezoekers van de binnenstad. Hij verklaarde de werkzaamheden in het kernwinkelgebied geopend. Ook wenste hij de uitvoerende partijen succes voor de komende 4 jaar met deze werkzaamheden in een redelijk complexe omgeving.

Omleidingsroute fietsers

De aannemer houdt zoveel mogelijk rekening met inwoners en bezoekers van de binnenstad. Eén rijbaan van de Noordhoekring blijft steeds open. Voor fietsers is er een omleidingsroute. Ook zijn de werkzaamheden ‘opgeknipt’ in kleine stukjes, zodat zo min mogelijk mensen er hinder van ondervinden.

De aanpak van de kruising Noordhoekring – Fabriekstraat - Elzenstraat bijvoorbeeld staat op de planning voor 7 tot en met 25 oktober. Dat is precies als de vlakbij gelegen Montessoribasisschool De Elzen dicht is. “Dan hebben ouders en kinderen er zo min mogelijk last van”, zegt omgevingsmanager Maikel van der Meijs. Vijfentwintig oktober is ook meteen het einde van de werkzaamheden op het stuk Noordhoekring van Spoorlaan tot Korte Schijfstraat en Boomstraat.

Gasleidingen vervangen

Belangrijkste aanleiding voor de werkzaamheden is de vervanging van bestaande gasleidingen van grijs gietijzer door kunststof leidingen. De rijksoverheid schrijft voor dat dit vóór 2024 gebeurt. Op de Spoorlaan is al eerder begonnen met het vervangen van gasleidingen.

Als de straten in de binnenstad dan toch opengaan, neemt de aannemer waar nodig ook het vervangen van elektriciteits- en waterleidingen mee. En KPN NetwerkNL maakt van de gelegenheid gebruik om glasvezel aan te leggen.

Toezicht

Rasenberg APK voert het werk uit. Opdrachtgevers zijn Enexis Netbeheer, Brabant Water, KPN Netwerk NL en gemeente Tilburg. De gemeente houdt bij dit project ook toezicht op het naleven van de gemeentelijke wet-en regelgeving.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg