Organisatie vernieuwing kabels en leidingen hele klus

05 juni 2020

Hoe beperk je overlast en houd je tegelijkertijd de vaart erin? Het antwoord vinden op die vraag is elke dag weer een uitdaging voor Ad Rozen. Hij is uitvoerder van het project 013Infra in de Tilburgse binnenstad.

Opgeknipt in stukjes

Wat opvalt bij de vernieuwing van het ondergrondse netwerk, is dat de werkzaamheden in kleine stukjes zijn opgeknipt. Steeds zijn gedeeltes van straten aan de beurt voor de vervangingsklus. En die worden dan weer opgedeeld in werkvakken, van soms maar een meter of tien. Graven, leidingen vervangen, opnieuw bestraten: binnen zo’n met hekwerk afgezet gedeelte gebeurt alles zo snel mogelijk achter elkaar.

“Dat doen we vanuit maatschappelijke overwegingen,” zegt Ad, uitvoerder in dienst van aannemer Rasenberg-APK. “We proberen de duur van de overlast, vooral voor ondernemers en bewoners, zo kort mogelijk te houden. Dus we kijken echt goed naar de bereikbaarheid van de panden.” Vooral in de smalle, relatief drukke straatjes van het dwaalgebied is dat een uitdaging.

Spullen steeds verplaatsen

Deze manier van werken heeft ook nadelen. Ad: “Je moet steeds je spullen, zoals bouwhekken en afzettingsborden, verplaatsen.” Dat geldt soms zelfs voor zand of straatstenen. Die liggen dan niet op een grote hoop vlakbij de plek waar ze thuishoren. In plaats daarvan staan ze bijvoorbeeld voor korte tijd opgeslagen op een pallet in een zijstraatje waar weinig verkeer komt.

Straat voor straat in z’n geheel afwerken is natuurlijk veel handiger. Maar dat gaat nu eenmaal niet in een gebied waar zoveel speelt. Zo zijn de mannen van Rasenberg-APK sinds eind mei alweer verdwenen van het Heuvelplein en omgeving. Want sinds 1 juni krijgen daar de terrassen weer ruim baan, in verband met de versoepelde coronamaatregelen. Ad: “Dus hebben we het dichtgegooid en komen daar op een later moment in overleg weer terug.”

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg