Omgevingsmanager denkt met ondernemers mee

03 oktober 2022

Winkeliers en horecaondernemers willen net als altijd klanten blijven ontvangen, ook al ligt de straat voor hun pand open. Omgevingsmanagers Eline Beijne en Dagmar Neijssen denken met hen mee.

Na het Dwaalgebied verplaatst het project 013infra zich naar de drukkere delen van het centrum. Zo worden nu kabels en leidingen vervangen aan de Heuvelring en in de Nieuwlandstraat. Begin volgend jaar is de Heuvelstraat aan de beurt.

Omgevingsmanagers Eline Beijne en Dagmar Neijssen onderhouden het contact met ondernemers. Afhankelijk van de plek waar kabels en leidingen vervangen moeten worden, gaan ze vaak al maanden van tevoren met hen in gesprek.

Pleinhoofd

Eline Beijne vertelt hoe dat gaat. De eerste stap is op zoek naar een ondernemer die als belangenbehartiger wil optreden namens anderen in de straat. Een pleinhoofd noemen ze dat bij 013infra. Eline informeert meestal bij Binnenstadsmanagement Tilburg. “De mensen daar kennen de ondernemers. Zij weten wie we het beste kunnen benaderen.”

Met het pleinhoofd bespreekt Eline de hoofdlijnen. Wat gaat er gebeuren, wanneer, en in welke volgorde? De belangenbehartiger bespreekt dit vervolgens met de achterban.

De wensen en zorgen van ondernemers leiden regelmatig tot aanpassingen. Een goed voorbeeld zijn de werkzaamheden aan de Heuvelring, die nu in volle gang zijn. Het gaat om het weggedeelte bij de Heuvelse kerk, tussen Korte Heuvel en Spoorlaan. De bedoeling was dat de vervanging van kabels en leidingen zou beginnen bij de Korte Heuvel. “Maar op verzoek van de ondernemers doen we dit stuk nu als laatste”, zegt Eline. De horecaondernemers tegen de Korte Heuvel aan wilden zo lang mogelijk gasten op hun terras kunnen ontvangen. “Helaas kregen we niet de mooie nazomer waarop ze hadden gehoopt.”

Nachthoreca

Na het overleg met het pleinhoofd over de grote lijnen, benaderen de omgevingsmanagers de ondernemers ieder apart. Die krijgen een e-mail of telefoontje met het verzoek een afspraak te maken. Als ze daarvoor openstaan, gaan de omgevingsmanagers het liefst persoonlijk langs om te horen wat er speelt.

Zo hadden nachthorecazaken aan de Heuvelring allerlei specifieke vragen, vertelt Eline. “Hoe kunnen bezoekers die wat hebben gedronken, bijvoorbeeld veilig naar binnen en naar buiten? En waar staat de portier als het trottoir voor het pand openligt?” Allemaal kwesties die in overleg met de omgevingsmanagers zo goed mogelijk zijn opgelost.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg