Nieuwe oplossing voor bedekken leidingsleuven

24 oktober 2022

Als de stoep openligt, wordt er bij de horeca aan de Heuvelring gewerkt met rijplaten van glasvezelversterkt kunststof. De platen zijn handig en veilig. “Zo kunnen klanten gewoon buiten staan.”

Bij de vervanging van kabels en leidingen is graven onvermijdelijk. Dat betekent voor inwoners en ondernemers in de binnenstad tijdelijk een sleuf voor de deur. Loopbruggen zorgen dat ze toch hun pand in of uit kunnen. En moeten fietsers of auto’s de sleuf oversteken, dan bieden stalen rijplaten uitkomst.

Antislip-laag

In gesprekken met vertegenwoordigers van de nachthoreca aan de Heuvelring werd algauw duidelijk dat een loopbrug over de sleuf geen efficiënte oplossing was. Zeker niet in het weekend, met de vele stappers die dan tegelijk naar binnen en naar buiten willen.

In zo’n situatie is ook een stalen rijplaat over de sleuf niet ideaal, zegt Ad Rozen van het project 013infra: “Die buigt door en wordt glad als het heeft geregend.” Via via kwam de uitvoerder terecht bij een leverancier van rijplaten van glasvezelversterkt kunststof. Die zijn relatief licht en ijzersterk. En door een antislip-laag glijd je niet makkelijk uit.

Proef

Een proef in het weekend met kunststof rijplaten bij de nachthoreca was een succes. Nu worden ze ook toegepast bij andere uitgaansgelegenheden aan de Heuvelring, zoals Tapperij de Lange Goedzak. “Ik ben er zeer content mee”, zegt Joyce Steer van het café. “Een loopbrug is niet te doen als klanten steeds naar buiten willen voor een sigaretje. Bovendien kunnen bij mooi weer nu gewoon onze statafels en parasols neerzetten.”

De mensen van 013infra willen de rijplaten waarschijnlijk eveneens inzetten als over pakweg een jaar kabels en leidingen worden vervangen op de Korte Heuvel.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg