Nieuwe kabel dwars onder Spoorzone door

29 december 2021

Door de vele ontwikkelingen, zoals de bouw van Hendrikhof, heeft de Tilburgse binnenstad meer stroom nodig. Enexis legt daarom een kabel aan waar heel veel elektriciteit doorheen kan. Een deel gaat - zonder graven - dwars door de Spoorzone.

De nieuwe woontoren van Hendrikhof toornt al een tijdje boven de binnenstad uit. Eind 2022 moeten de appartementen bewoond zijn en de winkels eronder in gebruik. Om bewoners en ondernemers van licht en warmte te blijven voorzien, is veel stroom nodig.

Nieuw tracé

Mede daarom is Enexis al langer bezig met de aanleg van een nieuwe voedingskabel. Die verbindt straks twee verdeelstations, vanwaar elektriciteit over afnemers wordt verdeeld. Het ene ligt nabij Hendrikhof, het andere in de Lange Nieuwstraat. “Eigenlijk leggen we twee bundels met kabels aan”, zegt senior engineer Jeroen Elings van Enexis. “Wij spreken dan ook liever over een nieuw tracé.”

De nieuwe stroomtoevoer is hard nodig. Jeroen: “Het huidige elektriciteitsnet in de binnenstad is zo goed als volledig benut. Zonder dit nieuwe tracé kunnen we binnen enkele jaren geen nieuwe aansluitingen meer aanleggen. Dus geen nieuwe zonnepanelen, geen mensen van het gas af en geen nieuwbouwplannen.” Met de nieuwe voedingskabel kan de binnenstad weer jaren vooruit. “We hebben ook rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen, zoals de Koningswei.”

Ondergrondse boring

De eerste fase van het tracé is bijna klaar. Het gaat om het deel dat loopt van Hendrikhof, via de Willem II-straat, naar de Spoorlaan. Eenmaal daar aangekomen, kiest Enexis voor een ondergrondse boring, in plaats van sleuven graven in de grond. Er wordt een 400 meter lange boring gedaan onder de Spoorzone, waar de voedingskabel doorheen wordt getrokken. De kabel gaat tegenover de Willem II-passage de grond in, loopt onder de binnentuin door en komt uit bij de Burgemeester Brokxlaan.

Volgens Jeroen is boren ‘onderaan de streep’ goedkoper. “Het geeft vooral minder overlast. Dit deel van de Spoorlaan ligt nu niet wekenlang open.” De boring duurt anderhalve week. “We beginnen maandag 10 januari en zijn naar schatting rond 19 januari klaar.”

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg