Monumenten – groot en klein – worden tijdens werkzaamheden zorgvuldig bewaard

21 september 2023

Als een straat wordt opgebroken, stuiten de mensen van 013infra soms op monumenten, klein of groot. Zoals struikelstenen of de Kruikenzeiker. Die worden dan zorgvuldig bewaard.

Jovanca van Zweden en Martin Kers zijn de trotse eigenaars van een gemeentelijk monument uit 1895 aan de Tuinstraat. Zij vestigde er Zoete Zaken, waar ze taarten maakt en verkoopt, aan de horeca maar ook aan andere klanten. Hij heeft er zijn werkplek als filmmaker.

Zo’n tien jaar geleden kwamen Jovanca en Martin achter de bijzonder geschiedenis van hun pand. In de Tweede Wereldoorlog werd het bewoond door het Joodse kinderloze echtpaar Gersons. De Nazi’s vervoerden de man en vrouw in september 1943 naar concentratiekamp Bergen-Belsen.

Vervolgens maakte iemand van Stadsgidserij Tilburg Jovanca en Martin erop attent dat ze struikelstenen konden aanvragen voor de Gersons. Dit zijn kubusvormige gedenkstenen van beton met een messing bovenplaat. Ze worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit Joodse mensen verdreven zijn om te worden omgebracht.

Voorzichtig uitgraven

Jovanca en Martin zijn zuinig op de struikelstenen voor hun pand. “Dat hebben we beloofd aan familieleden van de Gersons, die hier waren toen de stenen werden onthuld.” Martin poetst ze regelmatig. En toen Jovanca hoorde dat de Tuinstraat zou worden opgebroken, bracht ze de monumentjes ter sprake bij omgevingsmanager Dagmar Neijssen van 013infra.

Die adviseerde de eigenaar van Zoete Zaken om de voorman van de werkploeg te vragen de struikelstenen voorzichtig uit te graven. Tijdens de werkzaamheden lagen de monumentjes bij Jovanca en Martin binnen. Daarna plaatste de werkploeg de struikelstenen weer netjes terug. In de straat liggen overigens nóg acht van zulke momentjes, die eenzelfde behandeling kregen.

Kruikenzeiker

De mensen van 013infra weten dat ze zuinig moeten zijn op monumenten, klein en groot. Ook de Kruikenzeiker is bijvoorbeeld zorgvuldig bewaard toen de Nieuwlandstraat werd opgebroken. Het beeld van de textielarbeider met zijn kruik vol urine om wol te wassen, is een belangrijk symbool voor Tilburg. De meeste mensen kennen het in elk geval van carnaval, wanneer Tilburgers zichzelf kruikenzeikers noemen.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg