Kruispunt en school: allebei tegelijk dicht

21 oktober 2019

Montessoribasisschool De Elzen ligt op zo’n 50 meter van de Noordhoekring. Op verzoek van directeur Bas Evers ging het nabijgelegen kruispunt pas op de schop in de herfstvakantie.

De Elzen oogt vanaf de straat niet als een grote school. “Mensen realiseren zich niet dat er 650 leerlingen op zitten,” zegt Bas Evers. Dat is veel meer dan op de gemiddelde basisschool. Het gevolg is dat het ’s morgens rond half negen en ’s middags rond drie uur een drukte van belang is in de smalle Elzenstaat. “Dan lopen hier 1500 mensen,” schat Evers.

Ook niet bij iedereen bekend is dat de leerlingen vaak van ver komen. De Montessori-methode is een bijzondere onderwijsvorm, waar ouders uit de wijde omgeving op af komen. Dat betekent dat veel leerlingen met de auto worden gebracht. In de drukke ochtendspits banen de ouders zich een weg door de eenrichtingsstraten van de wijk Noordhoek.

Bezoek van omgevingsmanager

Evers was dan ook niet blij toen hij de oorspronkelijke planning van de werkzaamheden zag. Het nabijgelegen kruispunt zou op de schop gaan, precies in de week dat De Elzen het 90-jarig bestaan viert. In zo’n feestweek is het extra druk op en rond de school. Hij nam contact op met aannemer Rasenberg APK en kreeg vervolgens bezoek van de omgevingsmanager.

Een oplossing was al gauw gevonden. De leerlingen van De Elzen hoeven in oktober namelijk 2 weken niet naar school. Van 14 tot en met 18 oktober hebben ze herfstvakantie; de week erop hebben ze ook vrij. (Dit heeft te maken met het maximaal aantal uren les dat ze in een jaar krijgen.) “Nu zijn de werkzaamheden in die 2 weken gepland.”

Ongeruste ouders

Evers voorzag al vragen van ongeruste ouders, als de oorspronkelijke planning was aangehouden. Kan mijn kind nog wel veilig naar school? Vooral ouders van leerlingen die – veelal vanuit het centrum – zelfstandig naar De Elzen fietsen, zouden die zorg hebben gehad. “En ik kan me dat goed voorstellen.”

De directeur is tevreden met hoe het contact met de aannemer is verlopen. “Bedrijven die in de openbare ruimte werken, communiceren steeds beter.”

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg