Glasvezelkabels liggen er. Wat zijn de vervolgstappen?

17 september 2020

Op diverse plekken in de Tilburgse binnenstad steken dunne oranje kabeltjes langs de gevels omhoog. Hier heeft KPN NetwerkNL een glasvezelaansluiting aangelegd. Glasvezel is het netwerk van de toekomst. Het maakt snel en stabiel internet mogelijk. De snelheid is vaak vele malen hoger dan internet via de televisiekabel (coax) of via de voormalige telefoonaansluiting (de koperen kabel).

Andere volgorde

Niet alleen in de binnenstad, maar in heel Tilburg wordt een glasvezelnetwerk aangelegd. Waar KPN NetwerkNL normaal gesproken van buiten naar binnen werkt, is dat in het centrum precies andersom. De monteur die komt kijken wat de beste plek is voor de glasvezelaansluiting binnenshuis en installeert deze direct. Vervolgens trekt hij een oranje kabeltje naar buiten. Dat wordt later aangesloten op de kabel in de straat.

Die omgekeerde volgorde heeft ermee te maken dat de glasvezelkabel in de straat tegelijk wordt aangelegd met nieuwe leidingen voor gas, elektriciteit en water. Door samen op te trekken houden Enexis Netbeheer, BrabantWater, KPN NetwerkNL en gemeente Tilburg de overlast voor bewoners en ondernemers beperkt.

Monteur aan huis

Wie gebruik wil maken van de nieuwe verbinding, moet nog een paar stappen zetten. Als bewoners toestemming voor de aanleg hebben gegeven, worden de woningen in de binnenstad aangesloten op het glasvezelnetwerk. Een monteur komt op afspraak langs om de verbinding door te meten.

De gezondheid van de bewoners én monteurs staat voorop. Daarom hanteren medewerkers van KPN NetwerkNL tijdens de werkzaamheden een aantal strikte coronamaatregelen.

Contact met aanbieder

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe glasvezelverbinding is een speciaal glasvezelabonnement nodig. Dat is vaak een kwestie van contact opnemen met de aanbieder die al internet (eventueel plus televisie en telefonie) levert.

Het is natuurlijk altijd verstandig om de prijzen van het glasvezelabonnement te vergelijken met die van andere aanbieders. Er bestaan verschillende vergelijkingswebsites, die onder meer prijzen en internetsnelheden op een rijtje zetten. Als de contractperiode van het bestaande internetabonnement is verlopen – meestal een jaar na afsluiten – dan geldt een maand opzegtermijn. Meer informatie over glasvezel is te vinden op kpnnetwerk.nl.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg