Gemeente neemt bescherming bomen serieus

08 maart 2021

De gemeente Tilburg vindt groen in de binnenstad belangrijk. Tijdens de vervanging van kabels en leidingen is er daarom speciale aandacht voor het beschermen van bomen.

Groen helpt om veranderingen in het klimaat, zoals hitte, droogte en hevige regenval, op te vangen. Bomen, struiken en planten maken het centrum ook aantrekkelijker. Tilburg is daarom zuinig op het groen in de binnenstad.

Bij werkzaamheden moeten aannemers voldoen aan speciale eisen om beschadiging van bomen te voorkomen. Dat geldt zowel voor het zichtbare deel van de boom als voor de wortels.

Rondom houten latjes

“De stam beschermen we altijd met houten planken rondom”, legt Eline Beijne uit, die als omgevingsmanager bij het project 013Infra is betrokken. Deze planken voorkomen dat de bast een beschadiging oploopt, doordat bijvoorbeeld een graafmachine per ongeluk de stam raakt.

Minstens zo belangrijk is bescherming van de wortels. Die reiken onder de grond net zo ver als de takken van een boom. Zeker bij oude, monumentale bomen waaieren de wortels flink uit. Omdat ze voedingsstoffen en water voor de boom opnemen, moet beschadiging zo veel mogelijk worden voorkomen. Dat geldt vooral voor de wortels dichter bij de stam, weet Eline.

Bomendeskundige aanwezig

Bij zeer waardevolle bomen vraagt de gemeente van de aannemer een Bomen Effect Analyse (BEA). Die wordt gemaakt door een gespecialiseerd groenbedrijf. De BEA beschrijft aan welke beschermende voorwaarden moet worden voldaan tijdens het graven onder de boom. Dat betekent in de praktijk soms dat er een bomendeskundige (een European Tree Technician) bij de graafwerkzaamheden aanwezig is. Eline: “Die wijst dan aan waar er gegraven mag worden en of er wortels weggezaagd mogen worden. Zodat de boom geen schade oploopt.”

De mensen van 013Infra springen niet alleen met bomen voorzichtig om. Hetzelfde geldt voor ander groen, zoals geveltuintjes. Soms worden die uit voorzorg gesnoeid. Eline: “Maar meestal is dat niet nodig, omdat zo dicht tegen de gevel geen kabels en leidingen liggen.”

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg