Een gesprek in de sleuf: voorman Arie van Geffen

02 oktober 2019

“Werken in de binnenstad is anders dan in een woonwijk.”

Hoe is dat nou, de hele dag aan de slag tussen kabels en leidingen? Met je voeten in de natte grond? “Ik heb geen sportschool nodig.” Een interview met voorman Arie van Geffen.

Arie werkt al zo’n vier jaar met dezelfde collega’s: “Mijn ploegje is heilig.” Als drijvende kracht doet hij alles voor een goede werksfeer. Veel grappen maken, af en toe iemand op z’n nummer zetten en vooral altijd zeggen waar het op staat. Zijn collega’s weten precies wat ze aan hem hebben. “Ik ben heel direct en draai er niet omheen.”

Wirwar van lijnen

Samen met zijn ploeg zorgt Arie ervoor dat het centrum de komende tijd van nieuwe gas-, water- en elektriciteitsleidingen wordt voorzien. Op z’n mobiele telefoon laat hij een schemaatje zien van alle kabels en leidingen die in de Tilburgse binnenstad in de grond liggen. Deze wirwar van gekleurde lijnen is verplichte informatie op locaties waar wordt gegraven. De gegevens zijn afkomstig van het KLIC (Kabels en Leidingen Informatiecentrum) en moeten voorkomen dat er iets beschadigd raakt.

Zorgvuldig en veilig werken is belangrijk, net als het halen van de planning. Arie probeert er altijd voor te zorgen dat grondwerkers de dag tevoren de sleuf al hebben uitgegraven. En dat de juiste materialen aanwezig zijn. Dan kunnen hij en zijn mannen ’s morgens om zeven uur meteen beginnen met het vervangen van de leidingen. “Een goede voorbereiding is het halve werk.”

In de soep

Maar natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Stuiten ze bijvoorbeeld onder de grond op een stuk fundering dat ze daar niet hadden verwacht. “Er zijn altijd dingen die je niet kunt voorspellen.” Dan loopt de planning in de soep, wat vervelend is. Niet alleen voor Arie en zijn collega’s, maar ook voor inwoners en ondernemers in de binnenstad. Arie staat mensen dan altijd zo beleefd mogelijk te woord. “We hebben geen kwade bedoelingen en proberen het altijd zo netjes mogelijk op te lossen.”

Arie en zijn collega’s werken normaal gesproken in woonwijken. Ze hebben nog niet eerder in een gebied gewerkt dat zo intensief wordt gebruikt. “Een hele uitdaging.” En dat niet alleen vanwege de vele mensen die voorbijkomen met hun positieve én negatieve reacties. Het werk is ook fysiek extra zwaar. “Als je ziet waar wij overheen en onderdoor moeten klauteren… De calorieën vliegen eraf”, lacht hij.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg