Brabant Water flexibel in belang van binnenstad

29 oktober 2019

Eigenlijk waren de waterleidingen in de Tilburgse binnenstad nog niet aan vervanging toe. Toch koos Brabant Water ervoor om samen op te trekken met Enexis Netbeheer.

Maar één keer open

Een paar keer per jaar zitten ze samen om tafel: gemeente Tilburg, Enexis Netbeheer, Brabant Water en andere bedrijven die ‘onder de grond’ moeten zijn. Ze bespreken dan wie wanneer welke werkzaamheden heeft gepland. Het doel van dit overleg is zoveel mogelijk tegelijk aan te pakken. En om ondergronds werk te combineren met gemeentelijk onderhoud of herinrichting van wegen en straten. Zo hoeft de boel maar één keer open en blijft de overlast beperkt.

Zo is het ook gegaan bij de vervanging van de kabels en leidingen in de Tilburgse binnenstad. Toch noemt omgevingsmanager John Ottevanger van Brabant Water dit project uniek. “We hebben een extra stap gezet in de samenwerking.” Terwijl normaal gesproken een paar jaar vooruit wordt gekeken, zijn nu plannen voor de komende vijftien jaar naast elkaar gelegd!

Werk naar voren gehaald

Vervolgens heeft Brabant Water de eigen werkzaamheden flink naar voren gehaald. Waterleidingen die nog wel even meekonden, worden in sommige delen van de binnenstad nu al vernieuwd. Dit omdat de grond toch open moet voor de vervanging van gasleidingen door Enexis Netbeheer wat voor 2024 moet zijn afgerond.

Dit alles in het belang van bewoners en ondernemers in de binnenstad. “De impact van werkzaamheden op zo’n gebied is groot,” beseft John. Er wordt gewoond, gewerkt, gewinkeld en gerecreëerd. Dat betekent veel voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. “De overlast wordt aanzienlijk beperkt door de werkzaamheden te combineren,” zegt John. “Stel je de situatie voor als alle werkzaamheden afzonderlijk worden uitgevoerd!”

Niet zonde van het geld

Wat eerder de waterleidingen vernieuwen, is niet zonde van het geld, denkt John. “Als we het later alleen zouden doen, heb je veel kosten die je nu kunt delen.”

Brabant Water en Enexis Netbeheer trekken in de binnenstad heel veel samen op. Zelfs de werkzaamheden áchter de voordeur gaan hand in hand. “Als in een woning of bedrijfspand de aansluitleidingen voor gas én water moeten worden vervangen, dan maken we daarvoor één afspraak,” zegt John. Mensen worden hier tijdig over geïnformeerd.

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg