Binnenstad in feestmaand december beter bereikbaar

26 november 2019

In december zijn er geen werkzaamheden gepland aan de cityring. “We proberen de binnenstad bereikbaar te houden vanwege de feestdagen,” zegt Jannet Wouters van het Ondernemersfonds.

Het Ondernemersfonds is in 2014 opgericht om meer bezoekers aan de binnenstad te binden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door evenementen zoals Winterbeleving Tilburg. Alle ruim zeshonderd ondernemers in de binnenstad leveren een financiële bijdrage aan het fonds.

Werkgroep bereikbaarheid binnenstad

Naast projectleider bij het Ondernemersfonds is Jannet ook voorzitter van de werkgroep bereikbaarheid binnenstad van het Binnenstad Management Tilburg. “De vervanging van kabels en leidingen is een belangrijk onderwerp tijdens dit overleg,” zegt ze. Zo’n anderhalf jaar geleden bracht de gemeente Tilburg deze werkzaamheden voor het eerst ter sprake in de werkgroep.

“Toen al hebben we met elkaar afgesproken de overlast in piekperiodes zoveel mogelijk te beperken,” zegt Jannet. Enexis Netbeheer, Brabant Water, KPN NetwerkNL en de gemeente besloten zoveel mogelijk werkzaamheden te combineren. De planning die daaruit voortkwam, is afgestemd op de Tilburgse evenementenkalender. Dit gebeurde in overleg met de ondernemers in de binnenstad.

Goede omzet

“Zeker voor winkeliers is december belangrijk,” zegt Jannet. De meesten van hen hebben in die maand een goede omzet. Daarom is er gekozen voor een goede bereikbaarheid in december, door af te zien van werkzaamheden aan de cityring. Daarnaast verstoren graafwerkzaamheden op zo min mogelijk plekken het feestelijke straatbeeld.

De Fabriekstraat en omgeving vormen hierop de uitzondering. De winkels en horeca in dit deel van het dwaalgebied hadden liever helemaal geen werkzaamheden gezien in december. “Maar het werk moet ook door,” zegt Jannet. “En voor welke straten kies je dan in een piekperiode voor de binnenstad?” Er is gekozen voor een oplossing waarbij het centrum als geheel goed bereikbaar is én individuele ondernemers in het dwaalgebied hun klanten kunnen blijven ontvangen. “Ook de doorstroom is – ‘met een klein lusje’ – gegarandeerd.”

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg