Aandacht voor aarding bij vernieuwen koperen waterleiding

19 juni 2020

Brabant Water vervangt in de Tilburgse binnenstad koperen waterleidingen door kunststof exemplaren. Dit kan gevolgen hebben voor de aarding van elektrische installaties. Want dat gebeurt soms nog via koperen waterleidingen.

Schakelaars in de meterkast, stopcontacten, inpandige leidingen, aansluitpunten voor lampen in het plafond enzovoorts vormen samen de elektrische installatie van een woning of bedrijfspand. Zo’n installatie moet veilig geaard zijn. Dat betekent dat de installatie en apparaten verbonden zijn met de aarde. De aardleiding zorgt ervoor dat lekstroom via de aarde wegvloeit als er een defect is. Zo kan er geen spanning op apparaten komen te staan, want die gaat direct de grond in.

Ouder dan 1975

Dat wegvloeien van spanning gebeurt soms nog steeds via koperen waterleidingen. Veel panden van voor 1975 zijn op die manier geaard. Maar als de koperen waterleidingen worden vervangen, moeten eigenaren zelf zorgen voor een veilig alternatief. Kunststof leidingen zijn dat in elk geval niet, omdat die geen stroom geleiden.

Bewoners en bedrijven worden op tijd geïnformeerd als er mogelijk iets verandert aan de aarding in hun pand. Joris de Mooij, medewerker beheer bij Brabant Water, legt uit hoe: “Aarding is de verantwoordelijkheid van de pandeigenaar”, zegt hij. “Die moet zelf op zoek naar een installateur. Maar wij geven ze ruim de tijd om aan hun verplichting te voldoen.”

Vroeg stadium

Joris is al in een vroeg stadium betrokken bij projecten zoals de modernisering van het ondergrondse netwerk in de Tilburgse binnenstad. Het is zijn taak om in kaart te brengen welke gebouwen mogelijk geaard zijn via de waterleiding.

Die adressen gaan vervolgens naar Enexis Netbeheer. De netbeheerder stuurt bewoners en ondernemers een brief met daarbij een verklaring. Door deze te ondertekenen en terug te sturen, verklaren ze dat hun pand veilig is geaard.

Eigenaren van panden die via de koperen waterleiding zijn geaard, zorgen eerst voor een goed alternatief voordat ze de verklaring ondertekend terugsturen. Dit is belangrijk, vanwege hun eigen veiligheid en die van anderen. Een pand dat niet goed is geaard, kan gevaarlijke situaties opleveren voor de eigenaren én voor mensen die aan de waterleiding werken.

Toezicht gemeente

Wanneer de bewoner of ondernemer géén verklaring terugstuurt, dan maakt Joris daar melding van bij de gemeente. Die ziet erop toe dat het pand alsnog veilig wordt geaard. Pas als alle adressen in orde zijn, kan het project van start. Joris: “Dan weten wij dat we kunnen beginnen met de vernieuwing van de waterleidingen.”

Hebt u vragen over dit nieuwsbericht?
013Infra is een samenwerking van
Logo van enexis
Logo van Brabant
Logo van KPN
Logo van Gemeente Tilburg